Орална Хирургија

Што е темпоромандибуларно растројство?

Анатомија на ТМД

maxillofacial_tmd_clip_image001.gif

ТМД е зглоб и е најкористениот зглоб во човечкото тело. Горниот заоблен крај од долната вилица или движечкиот дел на зглобот е наречена кондила, а чашката е наречена артикуларна фоса.

 

Фунција на ТМД

maxillofacial_tmd_clip_image002.gifТемпоромандибуларниот зглоб — Нормална затворена позиција. Виличната коскa е одделена од черепот со мал диск кој има улога на тампон перница дури се јаде, зборува или голат.

 

maxillofacial_tmd_clip_image003.gifТемпоромандибуларниот зглоб - Нормална отворена позиција. Дискот останува во место кога се користи вилицата.

 

maxillofacial_tmd_clip_image004.gifТемпоромандибуларниот зглоб — Абнормалност. Дискот е истран на напред кога се користи вилицата причинувајки коскените структури да се тријат една од друга.

Темпоромандибуларните нарушувања (ТМД) се проблеми кои влијаат на темпоромандибуланите мускули (ТМЈ) или на мускулите на вилицата. Исто така може да влијаат на мускулите кои го помагаат џвакањето.

Ако ги поставите прстите пред ушите за да ја отвороте устата, го чувствувате движењето на ТМЈ. Зглобот на вилицата ви овозможува да ја отворате и затворате устата и слободно да ја движите устата. Како резултат на тоа можеме да зборуваме, да се прозеваме, да џвакаме и голтаме. Тоа е мал топчест мускул составен од три дела:

 • Топчест дел наречено condyle
 • вдлабнатина која се вика glenoid fossa
 • мал внатрешен дел кој се наоѓа меѓу glenoid fossa и condyle

Истражувањата покажале дека 20 до 30 % од луѓето имаат ТМД симптоми. Иако има некои несогласувања, се чини дека оваа е почеста појава кај жените. Една од претпоставките зошто е тоа така е дека колагенот кој се наоѓа на внатрешниот дел меѓу топчестиот дел и вдлабнатината има различна поставеност кај мажите и кај жените. Освен ова, студиите покажуваат дека хормоните како естроген имаат важна улога овде.

Денес, повеќето експерти се согласуваат дека ТДМ се дели на три категории:

 • проблеми кои влијаат на мускулите на вилицата
 • проблеми кои влијаат на коските и рскавицата на мускулите
 • ТДМ кој спаѓа во двете категории

Некои луѓе имаат ТДМ кој спаѓа во повеќе од една категорија.

Кои се причините за ТДМ?

Експертите не се сигурни што го предизвикува ТДМ. Сепак, многумина мислат дека симптомите може да бидат:

 • Injury to the jaw, chin or TMJ повреда на вилицата, брадата или ТМЈ како резултат на сообраќајна несреќа или борба. Вилицата може да се оштети и со премногу широко отварање на устата.
 • Мелење или шкрипење на забите, со што се предизвикува огромен притисок врз ТМЈ (Bruxism)
 • Дислоцирање на мекото перниче меѓу топчестиот и вдлабнатиот дел
 • Артритис, како остеоартритис или ревматоиден артритис
 • Стрес, кој предизвикува згрчување на мускулите или стискање на забите

Во некои случаи, стоматолозите не се во состојба да ја утврдат точната причина за ТДМ на лицето.

Што е дробење на забите?

Дробење на забите (Bruxism)

Ако се земе буквално, резултатот би можел да биде дробење на забите. Тоа е т.н. (Bruxism) и често е предизвикано од стрес и анксиозност, но и од нарушувања како што се абнормално гризење или од заби кои се смета дека ги немаме или се искривени. Симптомите вклучуваат досадна главоболка и болна вилица. Можно е вие да имате болни или лабави заби кои се дробат. Ова води кон фрактура на забите. Стоматологот ќе ви вметне заштита за да ве заштити додека спиете. Ако е стресот причината пронајдете начин да се релаксирате.

Не ги оставајте вашите заби на удар на стресот!

Дали е тоа вашата вилица? Листа на симптоми за ТДМ

Еве некои од клучните симптоми поврзани со ТДМ

Невообичаени звуци  — кликање, крцкање или чкрипење коа ќе ја отворите устата се заеднички за луѓето со ТДМ. Звуците може но и не мора да бидат придружени со болка. Според националниот институт за Стоматологија и Craniofacial истражувањата, истражувачите заклучиле дека повеќето луѓе на кои им се дробат забите, веројатно имаат промена на внатрешниот дел на вилицата. Сепак тие исто така велат дека се додека преместениот внатрешен дел не предизвикува болка или поголеми проблеми со движењето на вилицата, не е потребен третман.

Заклучување или ограничени движења — зглобот на вилицата е сличен со топчестиот дел и вдлабнатината, но се разликува од нив затоа што е подвижен. Зглобот на вилицата понекогаш може да се заклучи во отворена или затворена положба. Моѓе да се јаваат потешкотии при отворањето и затворањето на устата.

"Болка во ушите "  — можеби мислите дека имате инфекција на увото, но тоа може да биде од болка која е поврзана со вилицата. Болката од ТДМ обично се чувствува во пределот на ушите.

Главоболки  —Луѓето со ТДМ често имаат главоболки. Вашиот стоматолог може да помогне да утврдите дали вашата главоболка е резултат на ТДМ.

Утринска вкочанетост или болка  — ако мускулите на вилицата се болно вкочанети кога ќе се разбудите, може да биде знак дека ги дробите забите за време на спиењето. Мелењето на забите може да ги исцрпи мускулите на вилицата и да доведе до болка.

Тешкотии при џвакањето — може да се појават како резултат на начинот на гризање, кога горните и долните заби се вклопуваат. Оваа промена во начинот на гризање може да биде поврзана со ТМД. Претходни повреди и сродниуслови – Една неодамнешна повреда на зглобот на вилицата може да биде симптом на ТМД. Артритис во суштина може да влијае на зглобот на вилицата и да доведе до ТДМ.

Други  — Иако истражувањето е контровертно, чуството на исполнетост или зуење на ушите може да биде поврзано со ТМД. Во тој случај, консултацииите со оториноларинголог може да помогнат да се постави конечната дијагноза. Ако ви се познати овие симптоми зборувајте со вашиот стоматолог!

 • Дијагноза

Важен дел од дијагнозата е воспоставување на проблемот. Ова се поврзува со тоа колку долго сте ги имале симптомите и кога тие се појавиле. Вашиот стоматолог :

 • ќе го види начинот на кој се движи вилицата
 • ќе ги забележи навиките на вашите заби,како дробење и мелење
 • го сондира ТМЈ и мускулите на вилицата и вратот

Стоматологот може да користи и стетоскоп за да ги слушне вообичаените звуци кои би влијаеле на нарушувањето на внатрешниот дел и коските на зглобовите. Вашиот стоматолог ќе утврди дали има нарушување на мускулите или на внатрешниот дел. Вообичаено, сериозни нарушувања можат да бидат откриени со редовна или панорамска рендген снимка. Ако не се потребни понатамошмни детални прегледи, може да помогне магнетната резонанца или компјутрерската томографија за скенирање. Тестот ќе се користи за проверка на состојбата која ги предизвикува симптомите. Примерите вклучуваат артритис, синусни инфекции, забоболка,болка во ушите и невролошки проблеми. Оваа состојба и ТМДС имаат слични симптоми. Ако имате ТМД, вашиот стоматолог ќе моде да ви каже кој вид е и како да се третира.

 • Третман

Основен третман:

Како што не постојат основни насоки за дијагностицирање на темпоромандибуларното растројство, така нема ни најдобар третман. Повеќето експерти се согласуваат дека конзервативната нехируршка терапија е вистинскиот начин за да се започне. Хирургијата и други инвазивни третмани како што се инекции, може да создадат проблеми и се оставаат како последна метода.

Третманот на ТМД зависи од нејзината кауза.

Повеќето ТМД се поврзани со болка во мускулите и грчеви. Овој тип на ТМД обично реагира на конзервативен третман. Примерите вклучуваат:

Јадење мека храна — Со јадење храна која не бара многу џвакање, ќе и дадете на вашата вилица шанса да се одмори. Ова значи дека не треба да се јадe храна:

 • дебели парчиња кои бараат широко да се отвори устата
 • изразени како карамел јаболко
 • Тешка и крцкава храна која тешко се тркала, свеж морков и слично.

Кога е можно намалете ја храната во мало парчиња, за да може полесно да се џвака. Најдобро е да јадете мека храна. Некои луѓе треба да бидат на овој режим две до три недели, а некои и подолго.

Реакција на топло ладно и вежби — Некои луѓе сметаат дека правењето рутински вежби со топло ладно помагаат да се ублажат ТМД симптомите. Започнете со примена на масажа со пакетче мраз на едната страна на лицето. Ова ги опушта мускулите кои може да бидат згрчени. Обидете се да го правите ова околу 10 минути. Потоа направете неколку вежби за истегнување како оваа: Стави го левиот показалец под предните заби. Стави ги прстите исправено а средниот прст постави го на долниот дел на предните заби. Нежно поввлечете ја вилицата со рацете, а не ги мрдајте мускулите на вилицата. Ова може да биде знак дека треба да посетите физиотерапевт или да побарате некој кој ке ви помогне со овие вежби. На крај применете го следново: држете топла крпа на ливето околу 5 минути. Обидете се да го правите ова неколку пати во текот на денот.

Носете лонгета или друга медицинска заштита во текот на ноќта  Лонгетите се наменети за да се вклопат во забите и да спречат горните и долните заби да дојдат во допир едни со други, што го спречува мелењето на забите. Овие уреди го преземаат притисокот на зглобот на вилицата и мускулите и ви даваат шанса да се опуштите. Ако вашиот стоматолог смета дека лонгетата ќе биде корисна за вас, тој ќе утврди дали треба да го носите во текот на денот или ноќта и колку долго.

Take medications— Земањето лекови вклучува:

 • лекови кои предизвикуваат лесно воспаление -нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), како што се аспирин или ибупрофен (Advil, Motrin),кои помагаат во ублажувањето на болките во мускулите и лекови кои ги релаксираат мускулите.
 • Лекови кои помагаат за релаксирање на мускулите – корисни за луѓето кои ги мелат или стискаат забите -• Лекови кои помагаат во ублажувањето на стресот кој може да ја влоши ТДМ состојбата, достапни само со рецепт.
 • • Антидепресиви кои се користат во мали дози за да се намали или контролира болката.

       Подложат на корективни стоматолошки третмани  за замената на извадените заби, користењето на коронки или мостови за да се избалансира површината за гризење. Избегнувајте екстремни движења на вилицата. Да се избегнуваат екстремни движења на вилицата како што се пеење, викање или џвакање гуми. Внимавајте на притисокот кој се создава меѓу забите и кој предизвикува кршење. За контрола на кршењето држете го јазикот меѓу забите. Техниките на мускулна релаксација ке ви помогнат за контрола на мускулната тензија во вилицата. Прашајте го вашиот стоматолог дали е потребна физикана терапија или масажа. Размислете за терапија за намалување на стресот.

Ортодонска терапија

maxillofacial_tmd_clip_image005.jpgОртодонска терапија Ортодонција обично се прави од пластика која се носи над забите за орржување на рамнотежа на позицијата за гризање. Оваа пластика обично се носи одреден временски период за да се утврди дали преку неа се намалува проблемот. Ако ви помага може да продолжите со терапијата се додека забите не се наместат во природната позиција за загризување.

maxillofacial_tmd_clip_image006.jpgАко симптомите не се ублажат, позицијата за гризање веројатно не е причина за проблемот. Треба да се продолжи со испитувањата на причините за промената на позицијата за гризање. Во таков случај со ортодонција ќе се продолжи само ако постојат силни индикации дека загризувањето е главниот проблем.

 

Контроверзен третман: 
 Ако по применувањето на основниот третман вашиот ТДМ не се подобрил, стоматологот може да ви го предложи следново:

Транскутана електрична нервна стимулација – Оваа терапија користи ниско ниво на електрични струии за да се релаксира зглобот на вилицата и мускулите на лицето. Кај некои луѓе ова ја олеснува болката. Оваа терапија може да се направи во ординација или дома.

Ултразвук — третман со топлина кој обично се применува дирекно врз болното место.

Инјекции — За оваа терапија стоматологот инјектира лекови против болки во мус кулите на лицето. Додека дејствува лекот, лицето прави едноставни вежби. Терапија со радио бранови – Се создава ниско ниво на стимулација преку радио бранови со што се зголемува протокот на крвта.

Хирургија : последна метода

Операција треба да се прави само ако и покрај сите други третмани лицето сеуште се соочува со тешка болка. Вашиот стоматолог и орален хирург Мора да утврди дали ТДМ е поврзано со проблеми од зглобот на вилицата. На пример може да има ограничени движења на вилицата или тетанус. Постојат три типа на операции за ТДМ : arthrocentesis, arthroscopy and open-joint surgery. Кој тип ќе го употребите зависи од проблемот кој го предизвикал ТДМ.

Arthrocentesis. Ова е мала постапка која се врши во ординацијата со анестезија. Операцијата вклучува вметнување игли во инфицираната вилица и измивање на вилицата со помош на стерилни гази. Постепено, постапката може да вклучува вметнување на тап инструмент во вилицата. Инструментот се користи за да се отстрани ткивото и адехезијата и за отстранување на делот кој се наоѓа меѓу топчестиот дел и вдлабнатаината.

Arthroscopy 
Како и многу други видови на хирургија и артроскопијата бара општа анестезија. Иако пациентоте во несвесна состојба, хирургот прави мала инцизија на предниот дел на увото. Еден мал, тенок инструмент опремен со објектив и светлина се вметнува низ пресекот. Овој инструмент е поврзан со екранот и мониторот и му овозможува на хирургот да испита ТМЈ. Во зависност од причините за ТМД, хирургот може да го отсрани ткивото.

Open Joint Surgery 
Постојат многу видови на отворени операции на мускулите. Кај овие операции хирургот работи на ТМЈ без употреба на видео монитори. Наместо ова, ја отвара областа околу ТМЈ за да добие целосен преглед. Ова овозможува подобар пристап и му овозможува на хирургот полесно да се движи. Оралниот хирур го предлага овој вид на операција кога:
• Вашиот ТМЈ е во изумирање
• Постои тумор во или околу ТМЈ
• Има лузна на коската покрај мускулот
За оваа операција е потребно подолго време отколку за артроскопијата. Исто така и шансите за повреда на некој нерв или за оставање на лузна се поголеми.

Совети за помош

Еве уште некои совети кои може да ви помогнат во ублажувањето на болката или непријатноста.
• прозевање или џвакање (особено џвакање мраз) колку што е можно помалку за да се избегнат екстремни движења на вилицата, како викање и пеење
• Кога ќе треба да се прозевате ставете тупаница под брадата и притиснете за да се намали колку што може отварањето на устата
• Обидете се да запаметите да ги држите забите речиси одвоени. Имајте на ум дека вилицата треба да се држи малку отворена, ако усните се затворени.
• Спијте на грб, не на стомак
• Не се потпирајте на брадата и не го држете телефонот меѓу увото и рамото.

Очекувано времетраење

ТМДС може да трае неколку недели ако е предизвикано од траума на вилицата. Други видови на ТМД, како оние предизвикани од артритис или мелење на забите, може да трае и до три години.

Превенција

ТДМ кој е предизвикан од мелење или кршење на забите може да се спречи со користење на медицински помагала во текот на ноќта. Ова е парче пластика кое е обликувано да го намали притисокот врз вилицата. Ако ги стискаме забите поради тензии или аксиозност може да ги спречите ТМС проблемите. Тука може да ви помогне психолог или терапија за релаксација. Со соодветна грижа и контроллирање на навиките, симптомите би требало да се повлечат. Некаде се повлекуваат за помалку од еден месец. Во други случаи, како оние кои вклучуваат артритис или луѓе кои премногу време поминуваат стоејќи, може да потрае подолго.

За поголемиот дел од пациентите оралната хирургија ги опишува постапките како отстранување на вметнати умници. Многу општи стоматолози ги препраќаат пациентите кај специјалист за процедурите на вметнат умник кој често може да биде блиску до некој вителен нерв. Поголемиот дел од директните постапки од оралната хирургија се изведуваат под локална анестезија а понекогаш и со седација.

Седација

Поголемиот дел од нашите пациенти добиваат третман без уптреба на седатив. Се гордееме што сме успеале да слушнеме потребите на нашите пациенти и што напредуваме со умерено темпо. Постојат мигови кога на пациентите треба да им се даде седатив кој ќе ги смири и увери во напредокот на нивното заздравување, посебно на оние пациенти кои се многу нервозни коа станува збор за стоматолошки третман. Многу наши стоматолози ќе понудат седатив на таквите пациенти. Седативот може да биде во форма на таблета која се зема непосредно пред третманот и ве ослободува од напнатоста. Интравенските седативи истотака се познати во праксата, се применуваат од стоматолози кои се потполно квалификувани за вршење на оваа процедура. Ова подразбира интравенско вшприцување на лекот во крвта. Тоа е безболна процедура која му овозможува на пациентот да се опушти и да да биде подготвен за подолго лечење.

Вметнати заби.... Што е тоа?

Тоа се заби кои не можат целосно да се појават на површината поради:

 • • недостаток на простор (гужва)
 • • Непорамнетост (забот ротирал во погрешна позиција)
 • • Конфликтна позиција ( иште еден заб никнал во истата положба)
 • • Анкилозис – кога другите причини за вметнувањето не се корегирани навреме, вметнатиот заб може да влијае во околината да се создаде друг заб во истата состојба.

Најголема веројатност за да станат вметнати заби имаат умниците, кои уште се сметаат за трети катници.

Потекло на изразот „умник“

Се смета дека умниците се најважните заби, бидејќи се појавуваат многу доцна, многу подоцна од сите други заби, на возраст кога луѓето имаат многу повеќе ум од децата, и од времето кога им никнале другите заби. Умниците обично никнуваат на возраст од 17 до 21 година. Стоматолозите овие заби ги нарекуваат трети катници. Тие можат да влијаат врз другите заби затоа што за нив нема место во усната празнина. Тие исто така може да растат на страна или да ја искриват вилицата. Вметнатиот заб може да биде безболен. Може нема ни да осетите дека изникнал. Меѓутоа кога ќе се појави влијанието на катникот, непцето може да отече. Може да почуствувате болка во околните заби или во увото од таа страна каде што е забот. Ова може да доведедо инфекција наречена перикотонис. Доколку не се лекува оваа инфекција може да се прошири и на вратот. Ваквиот заб може да се расипе или да ги турка соседните катници. Ова може да доведедо раздвижување на забите или инфекција на непцата. Може да го промени и начинот на соединување на забите. Понекогаш, ваквите заби може да предизвикаат цисти или други пореметувања на вилицата. Не постои начин да се сппречи влијанието на овој забврз другите заби. Можете да го спречите расипувањето со четкање и чистење со забен конец.

Description: Panoramic x-ray of impacted teeth

Симптомите вклучуваат:

 • • отекување на задниот дел на усните
 • • тешкотии при отварањето на вилицата
 • • лош здив
 • • Болка при отварањето на устата
 • • Болка при јадење и џвакање

Болките траат по неколку дена а потоа прекинуваат. Пак може да се појават по извесен период.

Лекување…

Индикации за вадење на умник

Постојат неколку ситуации во кои стоматолозите советуваат умиците да се извадат без разлика дали се проследени со инфекција или не за да се избегнат идните компликации.

 • Description: Wisdom Tooth• Кога вилицата не е доволно широка за да можат да се порамнат умиците, што е добро за џвакањето.
 • • Кога умниците делумно се појавени, што овозможува бактериите да дојдат во контакт со забот и да предизвикаат инфекции. .
 • Делумно изникнатите заби истотака се подложни на кариес и заболувања бидејќи се потешки за чистење.
 • • порамнувањето на умниците може да предизвика отекување на вториот катник, бидејки одржувањето на орална хигиена е тешко во оваа област, што ги прави забите поподложни на кариес и заболувања.
 • • Најдобро време да се извади умникот е крајот на адолесцијата, бидејќи постои можност корените да не се формирани целосно, и таквиот третман е помалку комплициран.

Description: X-ray of a Wisdom ToothПонекогаш умникот не се појавува целосно, создавајќи така продолжување на непцето кое се вика оперкулм. За време на јадење и џвакање на храната, оперкулмот може да дојде до израз и да предизвика перицоронитис. Ова се манифестира со црвенило, интензивна болка, непријатен мирис и потешкотии при отварањето на устата, Ако оперкулмот не престане се препорачува умникот да се извади за да не дојде до понатамошни компликации. Во одредени услови, доколку умникот избие на површината, а оперкулмот и понатаму е присутен, може да доведе до оперкулектомија, што значи отстранување на проширувањето на непцата без да се отстрани забот. Description: Wisdom Teeth

Најважната работа кој атреба да се знае кај вметнатите заби е дека тие скоро секогаш бараат екстракција.

 Колку подолго се оддолговлекува екстракцијата, толку подлабоко расте коренот. Доколку му дозволите на коренот на забот да се развива, значително го зголемувате ризикот од екстракција, бидејќи коренот на умникот може да има чуствителни нерви. Постои ризик овој заб да ги истурка другите заби и да дојде до згрутчување на забите и трансформација на твојата насмевка. Под влијание на површината за џвакање може да ги еродира и другите заби. Кај ваков заб под непцето може да се создаде стапица за храна која е тешко достапна за четкање и чистење. Доколку имате вметнат заб и не сте свесни за ризиците и алтернативите кои ги имате доколку го задржите, ве молиме закажете преглед во нашата ординација. Понекогаш помали иритации може да се намалат преку испирање со топла солена вода (1/2 кафена лажичка сол во 8 унци вода). Доколку болката и понатаму продолжува, забот е инфициран или ги попречува другите заби, нормално е да се извади. Вадењето на забот трае од 3 до 5 минути, во зависност од тоа на кое место се наоѓа. На пациентите често им се укажува на можностите кои ги имаат со максилофацијалната хирургија при отстранувањето на забот. Пред отстранувањето, хирургот ќе разговара со пациентот за процедурата и можностите за анестезија или седативи со кои може да се служи. Не треба да јадете до 6 часа пред операцијата. Доколку земате некакви лекарства, продолжете си по вообичаената шема. Некој треба да ве доведе на прегледот и да ве врати дома. По операцијата може да имате отекување на образите или на вилицата. Може да имате потешкотии кога јадете одредена храна. Следете ги инструксиите на стоматологт или на хирургот за најбрзо закрепнување. Компликациите од операцијата се реткост, но понекогаш се случуваат.

Откако ќе се извади забот, болката ќе исчезне!

 • • Продолжено крварење  • Продолжено крварење – крварењето прекинува веднаш по екстракцијата, но се случува и да продолжи во наредните 48 часа. Може да се контролира со памучна газа во областа каде е изваден забот и со затворање на устата за да се создаде притисок. Влажна кесичка чај може да се користи наместо газата бидејќи таниновата киселина го помага згрутчувањето на крвта. Плукањето и плакнењето треба да се избегнуваат во првите 24 часа, за да не се оневозможи згрутчувањето на крвта или да се создаде вдлабнатина.
 • • Болка . болката може да трае неколку дена па затоа се препорачува да се земаат лековите кои ги препишал лекарот.
 • • Оток. Ако екстракцијата е комплицирана може да дојде до отекувањена лицето, па дури и до промена на бојата на лицето. За да го намалите отокот, држете кеса со мраз десетина минути на секој половина час.
 • • Храна. првите 24 часа се препорачува да јадете мека и млака храна. Жешки напитоци и алкохолни пијалоци треба да се избегнуваат.
 • • Хигиена. - продолжете со четкањето, но избегнувајте го местото на екстракција.

Заздравување по првите 24 часа

 • • Оток . бидејки во првите 24 часа држевте мраз, сега започнете да применувате топла и влажна крпа. Максималниот оток се достигнува до кај четвртиот ден, а потоа полека стивнува.
 • Вода и сол . Испирањето со топла вода и сол треба да се применува 24 часа по завршувањето на постапката. Се препорачува да се прави пред и по секое јадење.
 • Конци. вообичаено прегледот кај стоматолог се закажува за отприлика една недела, за да се потврди наплатата и да се отстранат конците. Меѓутоа ако конците се апсорбирачки, тие самите ќе паднат по неколку дена.
 • Пушење . Воздржете се од пушењето во првите 48 часа по вадењето заб за да избегнете тешки компликации.
 • Комплетното заздравување се случува за отприлика 3 месеци. Меѓутоа, по недела или две непцата ќе заздрават доволно и ќе можете да ги користите нормално.

Можни компликации

 • Сува вдлабнатина  - по вадењето на забот, доаѓа до згрутчување на коскената шуплина. Понекогаш е потребно повеќе време за оформи местото, па се создава состојба која се нарекува сува вдлабнатина. Ова се карактеризира со интензивна болка, лош мирис во устата, а понекогаш и потешкотии при отварање на устата. Посебно е нагласена дококлу пушите. Сувата вдлабнатина е привремена состојба која трае неколку дена.
 • Парестезија  - Многу ретко, при вадењето на заб, ако се допре до нервот може да се предизвика губење на чуствителноста, што обично влијае на јазикот или на дното на забите. Губењето на чуствителноста е ретка и воглавно привремена појава.

 

Нашата ординација

imgimgimgimgimgimg

Повеќе...

Контакт информации

Адреса:
Огњан Прица 27/1
1000 Скопје, Македонија
Телефон: +389(0)2 2784380
Мобилен 1: +389(0)70 341990
Мобилен 2: +389(0)72 236114
Повеќе информации...

Накратко

Ние сме убедени дека во нашиот Центар за Естетска стоматологија и импланти "Д-р Благоевски" во Скопје ќе добиете висок квалитет на стоматолошки третмани и грижа на клиентите како никогаш досега. Нашите стоматолози нудат стручни стоматолошки услуги, вклучувајќи естетска стоматологија... Повеќе...