Ортодонција

Ортодонција…
За прави заби и прекрасна насмевка

.....не секогаш порцеланските прекривки можат да ја заменат ортодонтиката....

Ортодонцијата е гранка која се занимава со поправање на скршените заби, намалувајки ги дупките и усогласување на горните и долните заби. Потребатата за ортодонциски третмани цесто се јавува кај децата кога тие почнуваат да ги губат своите млечни заб

Потребатата за ортодонциски третмани цесто се јавува кај децата кога тие почнуваат да ги губат своите млечни заби и им растат новите трајни заби.Понекогаш при никнувањето на вторите заби, може да се јави пренатрупаност што може да доведе до неправилна линија(преклопување) како што забите се стискаат во слободниот простор во устата. 
Ортодонциските третмани вклуцуваат фиксација со прецизно направени загради и жици кои ги усогласуваат забите.Забите се благо корегирани и насочени во правилната позиција преку притисок и истегнување во текот на подолг временски период.

Ортодоцијата исто така може да се користи и при покомплексни проблеми поврзани со формирањето на вилицата, кои понекогаш може да предизвикаат поголеми ОВЕРЈЕТ на горните заби.Со ортодонциските третмани може да се предизвикаат модификации во растот на забите кај овие случаи.

Специјалист ортодонт може да третира проблеми како скршени, неусогласени заби и пополнување на празнините на забите.Возрасните сега имаат опција за иновативен метод, третман со протези во боја, кој ја обезбедува потребната сила за корекцијата но без непријатноста и срамот од конвенционалните метални протези  

Насмевката е крива која исправува се.  

Пред третманот

После третманот

/galerii/orthodontics/orthodontics_clip_image003.gif

/galerii/orthodontics/orthodontics_clip_image004.gif

 

 

Типови на протези

Денес со оглед на најновите врвни ортодонски технологии, младите пациенти, тинејџерите, како и возрасните можат да бидат задоволни од тоа како изгледаат со протези.

Метални протези

Металните протези се најчести. Тие се изработени од високо квалитетен челик. Протезите денес се многу помали и поудобни. Затоа тие се многу повеќе атрактивни. Повеќето пациенти сакаат да поставуваат протези со различна боја и поради тоа достапни се протези во повеќе бои.

   orthodontics_clip_image009.jpg          


Керамички протези  се изработуваат од проѕирен (чист) материјал. Тие се популарни кај повозрасните пациенти заради нивниот естетски изглед.

Керамичките протези се помалку забележливи и поради тоа се најпопуларни. Тие се проѕирни, па тие се вклопуваат со вашата природна боја на забите. Ова значи дека за разлика од традиционалните протези од нерѓосувачки челик, со керамичките протези вашата насмевка нема да изгледа металик. Покрај тоа, керамичките протези се дизајнирани така да не ја менуваат својата боја после некој период.

orthodontics_clip_image011.jpg   

Како делуваат протезите?

Протезите прават нежен, постојан притисок врз забите со цел да се движат во соодветни позиции полека, со текот на времето. Бидејќи се прицврстени на забите, тие дејствуваат постојано, дури и во текот на ноќта. Постојат повеќе делови на протезата, но двата најважни елементи се протези кои се прикачуваат на секој заб, и главна жица која ги поврзува протезите. 

Протезата е парче од метал или керамика кое е поставено на секој заб. Таа служи како "справа" со која се контролира движењето на секој заб поединечно. Обрачот е држач за катниците или задните заби. Цело тоа се вклопува со забите. Главната жица е изработена од метал алуминиум во форма на буквата U и е прилагодена да овозможи правилно зацврстување и движење на забите. За време на поставувањето, тие се поставуваат според индивидуалните потреби на секој пациент. Главната жица се прицврстува на протезата со еластична лигатура (или О-прстен), кои доаѓаат во различни бои или со метална спојка.

Жицата поминува низ протезите и како жица се обидува да се врати во својата првобитна форма, а тоа прави притисок врз забите и ги движи. Во зависност од видот на усогласувањето, забите обично се движат помеѓу 1 и 2 милиметар секој месец. За време на одредени фази од третманот, од пациентите може да биде побарано да носат ластичиња. Овие мали гумени ластици се закачени за куките на одредени заби и врши сила која го создава потребниот притисок за да се движи забот во одредена насока. Со цел оваа сила да остане константна, ластичињата мора да се носат како што е наведено и да се менуваат секој ден.

Што да очекувате кога носете протези

Најчести проблеми

 • Лабави протези или обрачи:

orthodontics_clip_image016.jpg

Ако се сеуште прикачени на жица, оставете ги на место. Ако создава непријатност или протезата и обрачите се целосно откачени се покриваат со восок. Не ставајте ластичиња за да ја олабавите протезата или обрачот.

 • Загубени жици или О-прстен: Треба да се провери дали треба да се замени или да се чека до следната посета.
 • Жица надвор од цевчето: Обидете се да ја вратите жицата назад во цевчето со помош на пинцета. Доколку чувствувате непријатност, ставете восок и јавете се да закажете термин за преглед.
 • Кога жицата која спојува боцка: Обидете се да ја свртите жицата назад со лажица или гума од молив. Ако не успеете, ставете восок и закажете преглед.

orthodontics_clip_image018.jpg

Кога главната жица боцка: Ако предизвикува непријатност, ставете восок и закажете преглед.

orthodontics_clip_image020.jpg

Болка од протези: Исплакнете ја устата со топла солена вода. Доколку е потребно земете ублажувач за болки.

Типови на третмани

 • " Палантален проширувач: Да се прошири тесната горна вилица
  Description: Palatal expander
 • Фиксен апарат (нишало): Да се корегира класа II malocclusion со умерен "overbite".
  Description: Pendulum
 • Капа: Ќе ви помогне да ги корегирате проблемите со испакнати заби и вилица кој се појавиле за време на растењето.
  Description: Headgear
 • Екстракција: За решавање на проблеми со збиени заби.
 • Хирургија: To Да се поправи дисхармонијата во вилицата.
 • Да се поправи дисхармонијата во вилицата: : Да се елиминира боцкањето на јазикот, како и избегнување на цицање на прст.
  Description: Habit correctorDescription: Habit corrector
 • Браник за усните: To За да се овозможи латерално проширување на долниот лак.
 • Лак за држење на јазикот(LLHA): Да се одржи простор за избивање на трајните заби.
  Description: Lower lingual holding arch
 • Придржувач: Да се стабилизираат забите во нова позиција или да ја поправиме малата изместеност на забите
  Description: RetainerDescription: Retainer

 

orthodontics_clip_image051.jpg 

Предности и препораки

Кога е најдобро време да се започне со ортодонција? Иако ортодонот може да ја подобри насмевката на било која возраст, постои оптимален временски период за да се започне со третманот. Почетокот на третманот во ова време обезбедува најголем резултат за најмалку време и најмал трошок. На Американската асоцијација на Ортодонтите препорачуваат првите ортодонски прегледи треба да се случат на првиот знак или најдоцна возраст од 7 години. Во оваа рана возраст, ортодонскиот третман може да биде неопходен, но со постојано испитување може да се предвиде најповолно време да се започне лекување. Кои се придобивките од раните ортодонски проценки? Раната проценка опезбедува и навремено откривање на проблемите и поголема можност за поефикасно лекување. Внимателна интервенција води кон спречување на сериозни проблеми подоцна. Кога ортодонска интервенција не е потребна, ортодонтот треба внимателно да го следи растот и развојот и да започне третман кога тоа е најпогодно. Зошто возраста од 7 години се смета за оптимална кога станува збор за преглед? На возраст од 7, првиот возрасен катник излегува и се формира задниот дел од вилицата. Во тоа време, забарот може да процени за поставеноста на забите. На пример, присуството на секачи кои никнуваат може да индицира преклопување на забите. Навремен преглед ги зголемува шансите за неверојатна насмевка.

Кои се предностите на интерцептивен третман? Некои од најпознатите резултати на интерцептивен третман се:

 • Создавање простор за забите кои никнуваат
 • Креирање на симетрија на лицето преку влијание врз виличниот раст
 • Намалување на ризикот од траума од испакнати предни заби
 • Зачувување на простор за не излезени заби
 • Намалување на потребата за отстранување на заб
 • Намалување на времето на третманот со протези

Дали сте кандидат за ортодонски третман? Ортодонцијата не е само за подобрување на естетиката на насмевката, ортодонскиот третман го подобрува лошото џвакање (малоклузи). Малоклузии се создаваат како резултат на неусогласеноста на забите и вилиците. Малоклузиите влијаат на насмевката, џвакањето, чистите заби. Зошто малоклузиите треба да се лечат? Според истражувањата од страна на Американската асоцијација на Ортодонтите, нетретираните малоклузии може да резултира во разлижни проблеми. Збиени заби се потешко се чистат со четка и забен конец, кој може да придонесе за расипување на забите и/или заболување на непцата. Испакнати заби поподложни на сличајно создавање процеп меѓу забите. Накрсниот загриз може да резултира во неповолен раст, нерамни заби и темпоромандибуларно нарушување (ТМD). Отворениот загриз може да резултира во навика на прободување со јазик и пречки при говорот. Всушност, ортодонцијата придонесува повеќе од убава насмевка, ве прави поздрави.

orthodontics_clip_image053.jpg

Живот со протези.... повеќе....

Основни упатства при јадење

Откако ќе ја поставите вашата протеза, веројатно ќе сакате да конзумирате мека храна. Откако ќе почнат забите да се движат, ќе почувствувате како малку да се чувствителни, па јадењето на мека храна ќе направи се да изгледа нормално. Дефинитивно треба да се избегнува тежок леб и суров зеленчук како морков. После некое време, ќе бидете во состојба повторно да јадете краставица. Но додека ги носете протезите, ќе треба да ги заштитете кога јадете. 

Ова е листа на храна која е дозволена додека ги носите протезите:

 • Храна која тешко се џвака: ѓеврек, тврди кифли.
 • Крцкава храна: пуканки, мраз.
 • Леплива храна: ореви, гумени бонбони, одредени типови на гуми за џвакање
 • Тврда храна: ореви, тврди бонбони
 • Храна која се гризе: пченка на парче, јаболка, моркови*

* ако сакате да јадете храна која што вобичаено се гризе, сеуште можете да ја конзумирате. Само прво ќе треба да ја исечете храната на мали парчиња и да ја ставите во задниот дел од устата. Значи исечете ги морковите и јаболката на мали парчиња и внесувајте парче по парче.Нормалното џвакање на тврдата храна, како овие е сигурен начин да ги оштети вашите протези. На крај, џвакањето на тврди работи (на пример, пенкала, моливи, антени од мобилни телефони) може да ги оштети протезите. Оштетените протези ќе предизвикаат третманот да трае подолго, а резултатот да биде помалку од оптимално. Прегледите за поправка на оштетените протези може да се избегне само доколку се внимава што се јаде. Правилната исхрана е витален дел од ортодонскиот третман со кој се овозможува и побрз процес на заздравување на ткивото (како што се коски и гуми за џвакање) во текот на движењето на забите.

 • Витаминот C е важен за лечење на коскениот колаген околу забите (1 или 2 парчина на ден)
 • Масти, масла и слатки: Користете ги ретко
 • Месо,живина, риба, сув грав, јајца: 2-3 пати на ден
 • Леб, житарки, ориз, тестенини: 6-11 порции дневно
 • Овошје: 2-4 пати на ден
 • Зеленчук: 3-5 пати на ден
 • Млеко, јогурт и сирење: 2-3 пати на ден

Вобичаени болки

Кога ќе ја ставите протезата, може да чувствувате некои болки во вашата уста. Тоа е нормално за забите да се чувствителни на притисок од гризење во период од 3-5 дена. За да се осеќате подобро, може да ја исплакните устата со топла солена вода. Растворете една лажичка во 8 унци топла вода и исплакнете ја устата. Доколку сеуште чувствувате непријатност земете Tylenol (ацетаминофен) или Advil (ибупрофен), или било што за главоболки или слични болки.  

Треба да се очекува дека и усните, образите и јазикот, исто така, можат да се иритираат се додека не се навикнат на протезата. Топлата солена вода може да помогне и во овој случај. Ортодонскиот восок може да се постави на било која површина од устата додека се користи протезата. Восокот исто така може да се користи доколку некоја жица боцка или во случај на лабава протеза. Восокот помага да ја ублажи речиси секоја болка предизвикана од протезата. Не заборавајте дека колку повеќе ја користите устата со протези, користењето на восок се намалува во голема мера.

Разлабување на забите

Ова се очекува во текот на лекувањето. Не грижете се! Тоа е сосема нормално. Забите треба прво да се олабават за да можат да се поместат во вистинска насока. Кога протезите ќе бидат отстранети, забите повторно ќе станат строго фиксирани во нивната нова положба.

Усогласеност со третман

За да се постигне најдобар резултат, многу е важно што ќе направите за успешно да ја трансформирате вашата насмевка. Одете редовно на закажаните прегледи и следете ги упатствата внимателно, а тоа ќе ви помогне да се добие посакуваниот резултат. Носењето на гумените ленти и апарати како што е наведено е клучот за постигнување на сензационална насмевка. Избегнувај те доцнење на третманите и не јадете храна која ќе ги оштети вашите протези и апарати.

Четкање на заби и користење на конец за заби

Description: Schulz Orthodontics   

orthodontics_clip_image056.jpg

orthodontics_clip_image058.jpg

Четкање под и над протезата со помош на мали кружни движења со четка под агол од 45 степени.

Нежно чистење на забите и непцата со движење нагоре надолу.

Многу е важно често да се четкаат со четка и да се чистат забите со конец кога се носат протези! Ова е само еден начин да се осигурате дека забите и непцата ќе бидат здрави после ортодонскиот третман. Обидете се да ги четкате барем три пати на ден, и не брзајте! Препорачуваме нашите пациенти да ги плакните забите навечер со посебни флуоридна исплавка која ќе му даде цврстина на забите додека тие се во протези. И намалување на декалцификација од 58%.!

Минимална орална хигиена

Можни проблеми на забите со минимална орална хигиена и јадењето премногу шеќери или пиење премногу газирани пијалоци::

 • Гингивно воспаление: потечени непца и крварење. 
  Description: Gingivital Inflammation
 • Декалцификација: Формирање на постојани бели дамки на забите околу маргината на протезата. 
  Description: Decalcification
 • Шуплина: Пукнатина или дупка во забот предизвикана од бактерии и шеќери.

Напомена: Користењето на флуоридни течности за плакнење и добро четкање и миење на забите може да ги спречи горенаведените проблеми.

Description: Perfect Teeth

Што е рецидив?

Без разлика колку добро е направен третманот, и без разлика колку совршени се забите после отстранувањето на протезата, некои промени на оргиналната состојба е неизбежна. Ова се нарекува рецидив. Пациентот игра огромна улога во минимизирањето на рецидив, преку негување на забите, како што е пропишано од страна на заболекар. Возраста на која е направен третманот влијае на рецедивот. Колку е постар пациентот, толку е рецидивот поверојатен.

 • За да се спречи рецидив по отстранување на протезите, забите мора да се задржат и да се одржат во нивната нова позиција користејќи еластична мембрана околу коренот, гингивит или венец, со цел јазикот и усните се навикнат на новата позиција на забите.
 • Времето на носење се разликува за секоја индивидуа. Во просек, пациентот мора да ги носи околу осумнаесет месеци до две години, а понекогаш и неодредено време. Докторот ќе разговара со вас за времето на носење на протезата и за различни видови на рецидиви после ортодонскиот третман.

orthodontics_clip_image063.jpg 
Одржување на вашата прекрасна насмевка!

Пред

После

orthodontics_clip_image064.gif

orthodontics_clip_image065.gif

Пред третманот

По третманот

orthodontics_clip_image067.jpg

orthodontics_clip_image069.jpg

Класа II со умерена "overbite" и распрснување на горните странични секачи

Пред третманот

По третманот

orthodontics_clip_image071.jpg

orthodontics_clip_image073.jpg

 

Типови на malocclusion ("лош залак")

Класа 1

Горната и долната вилица има правилна линија. Но забите се искривени, преклопени или има простор меѓу нив.

Description: Class I malocclusion Description: crowding

Преклопени заби

Преклопени заби е најчестиот проблем поврзан со потребата за ортодонски третман. Многу фактори придонесуваат за натрупаноста на забите. Најчеста причина за збиеноста на забите е разликата помеѓу просторот на располагање на вилицата и големината на забите.

Description: spacing

Spacing

Збиени заби може да доведе до импактирани заби, "лош залак", како и појава на Просторот меѓу забите е уште еден заеднички проблем поврзан со потребата за ортодонски третман. Како натрупаноста, процепот помеѓу забите е исто така често предизвикан од страна на несовпаѓање помеѓу просторот на располагање во секоја вилица и големината на забите. Просторот меѓу забите може да се појави поради вадење на некој заб или поради тоа што се помали од нормалните.

Class II

Кога горната вилица е премногу напред и/или долната вилица е премногу назад, тоа исто така е наречено "overbite".

Description: Class II malocclusion  Description: overjet

Overbite

"Overbite" е дефинирано како вертикално преклопување на горните заби со долната вилица. Длабок "overbite" или "длабок залак" се случува кога предните заби целосно или делумно се поклопуваат со предните долни заби. Тоа често предизвикува оштетување на непцето зад предните заби и основната коска. "Overjet" е дефинирано како хоризонтална издаденост на горните заби во предниот дел на долната вилица. "Overjet" често се гледа со Класа II malocclusion, која се јавува кога горната вилица се наоѓа пред долната вилица (поради голема горна вилица, мала долна вилица или комбинација од двете). Навика како цицање на прст, исто така може да предизвика "overjet". Кога горната вилица е премногу назад и/или долната вилица е премногу напред, исто така е наречено "underbite".

Description: Class III malocclusion  Description: underbite

Underbite

"Underbite" се појавува кога долните предни заби се издадени пред предините заби. Тоа често се гледа со Класа III malocclusion, во случај на широка долна вилица, тесна горна вилица или комбинација од двете. "Underbite" e исто така познат како претходен crossbite.

Open Bite

Кога се гризе, задните заби се допираат, но предните заби не се поклопуваат.
Description: Open bite     Description: openbite 

An "Openbite" е дефинирано како недостаток на вертикално поклопување на забите секачи. Тоа е кога горните и долните предни заби не се допираат кога се гризе. Openbite може да биде предизвикан од абнормален раст на една од двете вилици или може да биде предизвикано како последица од цицање на прст. Во некои случаи, има бодење на јазикот (кој се јавува кога јазикот се движе помеѓу предните заби во текот на голтање. Кога се гризе, просторот помеѓу горните и долните предни заби предизвикува прекумерен притисок врз задните заби. Со текот на времето, овој голем притисок може да предизвика абнормален раст на задните заби, или проблеми со непцата и коските околу забите. Кога се гризе, горните заби ги поклопуваат долните заби премногу (влијае на непцата) Кога се гризе, горните заби остануваат во внатрешноста на долните заби.

Description: Closed biteDescription: Closed bite

Cross-Bite

When biting down, some upper teeth stay inside of lower teeth

Description: Cross-biteDescription: Cross-bite

"Crossbite" се случува кога врвовите на забите се поклопуваат со внатрешноста на дното на забите. Во една нормална вилица, врвот на забите треба да се наоѓа надвор од дното на забите. Crossbite може да настане на предните заби (преден crossbite) или на задните заби (заден crossbite). Crossbite вобичаено резултира во тесна или ограничена горна вилица и може да предизвика проблеми со гризењето и џвакањето. Голем број од пациентите се третираат само со протези. Понекогаш, пациентите може да имаат корист од дополнителен третман, вклучувајќи хируршки зафат. Хирургија за корективна вилица ( orthognathic хирургија) ги третира и корегира абномалностите на коските на лицето, вклучувајќи ги и вилиците. Често овие абнормалности предизвикуваат тешкотии со џвакањето, зборувањето, спиење и други рутински активности. Хирургијата за корективни вилици ги корегираат овие проблеми, а со помош на ортодонски третман ќе се подобри целокупниот изглед на лицето. Доколку имате корист од хирургија за корективна вилица, со помош на дигитални слики може да се прикажат целокупните функционални и естетски предности на orthognathic хирургија.Многу пациенти откриле дека компјутеризираниот третман помага во разбирањето на потенцијалните придобивки од операцијата. Денес вкупната ефикасност на операцијата е максимизиран, со употреба на компјутерски третмани и 3-D слики, со кои што е опремена нашата ординација. Материјали како титаниумските плочки и минијатурните завртки ќе обезбедат стабилност и предвидливост на вашиот третман. Овој напредок во технологијата, процедурите и опремата им овозможува на пациентите да се вратат во нормала веднаш после операцијата.

 

Нашата ординација

imgimgimgimgimgimg

Повеќе...

Контакт информации

Адреса:
Огњан Прица 27/1
1000 Скопје, Македонија
Телефон: +389(0)2 2784380
Мобилен 1: +389(0)70 341990
Мобилен 2: +389(0)72 236114
Повеќе информации...

Накратко

Ние сме убедени дека во нашиот Центар за Естетска стоматологија и импланти "Д-р Благоевски" во Скопје ќе добиете висок квалитет на стоматолошки третмани и грижа на клиентите како никогаш досега. Нашите стоматолози нудат стручни стоматолошки услуги, вклучувајќи естетска стоматологија... Повеќе...