Педијатриска Стоматологија

Педијатриска стоматологија - Зошто забите на бебињата се толку важни?

Зошто бебешките заби се толку важни?

Првенствено забите се важни, бидејќи тие помагаат за правилно џвакање и јадење,помагаат во говорниот развој и додаваат атрактивен изглед.Дете кое може да џвака лесно,говори јасно и се смее самоуверено е посреќно дете.Здрави основни заби дозволуваат нормален развој на виличната коска и мускулите,зачувува место за постојните заби и ги насочува на место.Ако бебешкиот заб е изгубен прерано,трајните заби може да се искриват.Распаднати бебешки заби може да предизвикаат болка,чирови,инфекции,и може да се рашират на трајните заби.Исто така,општо здравјето на вашето дете може да биде погодено ако заболените бебешки заби не се лекувани.Запомнете,некои основни катни заби не се менуваат се до возраста од 10-14 години,така тие мора да траат со години.

Никнување на забите на вашето дете

Детските заби почнуваат да се формираат пред раѓање.Уште на 4 месеци,првите основни(или бебешки) заби кои никнуваат низ непцата се долните централни предни заби,проследени блиску од горните централни предни заби.Иако сите 20 основни заби вообичаено се појавуваат на возраст од 3 години,местото и редоследод на нивното никнување варира. Трајните заби започнуваат да се појавуваат околу шестата година,почнувајќи со првите катници и долни централни предни заби.Овој процес продолжува приближно до 21 годишна возраст.Возрасните имаат 28 постојани заби,или до 32 вклучувајќи ги и третите катници(или умници).Не се грижете ако некои заби се неколку месеци порано или подоцна бидејќи секое дете има различна никнувачка макета.

pediatric_clip_image006.jpg

РАЗВОЈОТ НА ЗАБИТЕ

pediatric_clip_image008.jpg

Никнување на заби

Description: Young Patient using Teething Ring, Weideman Pediatric Dentistry, Citrus Heights/Sacramento CAКога забите почнуваат да никнуваат,некои бебиња имаат воспалени или чувствителни непца и може да се жалат.Нежно триење на непцата на вашето дете со чист прст или со влажно марамче може да делува смирувачки.Исто така можете да му дадете на вашето бебе чист почетнички прстен за оброк,но никогаш натопен во шеќер или сируп.Ако вашето дете сеуште се чувствува непријатно,консултирајте се со вашиот стоматолог или лекар. Спротивно на вообичаеното верување,високата температура не е нормална за никнувањето на заби на бебето.Ако вашето бебе има невообичаено висока или постојана температура за време на никнување на забите,јавете му се на вашиот лекар.

Детска стоматологија- Какви стоматолошки проблеми може да има моето дете?

Какви стоматолошки проблеми може да има моето дете?

Description: [4.jpg]Некои стоматолошки проблеми започнуваат многу рано во животот.Една грижа е кариесот во раното детство,сериозна состојба предизвикана од постојано користење на шише,доење или цуцла чаша премногу долго.Ова е така наречен Бебе Шише синдром.Кариесот помеѓу забите е многу чест.Тие не се видливи без стоматолошки х-зраци во раните фази на распаѓање.За времето додека детето има болка поврзана со овие типови на кариес,забите имаат потреба од повеќе опширен третман или отстранување.Друг проблем е заболувањето на непцето.Околу 40% од децата на возраст од две до три години имаат барем благо воспаление на ткивата на непцата.Усните навики(како што е цицањето на палецот) треба да бидат проверени.

 • " " Бебе Шише синдром:Исто така познат како бебешко шише кое предизвикува гниење на забите или негување на кариес,шишенце синдром може да резултира кога бебето постојано го зема со млеко,формула,мајчино млеко,овошен сок или зашеќерена вода-скоро за секоја течност која содржи шеќер.На пример,спиејќи во текот на ноќта со шише течност кое содржи шеќер се зголемува веројатноста за развој на кариес на бебето.Шеќерот кој останува на забите може да поттикне зголемување на бакетериите кои можат да предизвикаат расипување на забите,загноен заб или инфекција кои може да се рашират на другите делови од телото.Не е нужна количината на шеќер на која бебето е изложено(иако ова игра јасна улога) туку,тоа е времетраењето на периодот на кое забите на бебето се изложени на шеќер.

Стоматолозите препорачуваат да му дадете на вашето бебе шише со вода или цуцла како замена за слатката супстанција кога на вашето дете му е потребно смирување или пред спиење.Престанете да користите шише и променете го во 'мала чаша" само по препорака на вашиот стоматолог-најчесто на една годишна возраст. 
Што предизвикува гниење на забите?
Повеќе конкретни видови на бактерии кои живеаат на забите предизивкуваат гниење.Кога се конзумира шеќер,бактериите го користат шеќерот и потоа произведуваат киселина кои ги раствора забите и предизвикува инфекција во забот.Оваа инфекција се нарекува гниење.

Детска стоматологија-прва стоматолошка посета

Што треба да му кажам на моето дете за првата посета на стоматолог?

pediatric_clip_image035.jpgОва прашање ни е поставено многу пати.Ние ви препорачуваме да го подготвите вашето дете на истиот начин на кој го подготвувавте пред нивната прва фризура или посета на продавница за чевли.Ова нема да биде застрашувачко искуство кое може да го памтите од вашата младост.Ако сте нервозни во однос на патувањето,тогаш колку помалку зборите толлку е подобро.Вие не можете да ја сокриете вознемиреноста од детето(тие имаат радар за овие работи).Забавувајте се со читање книги од областа на стоматологијата со вашето дете и охрабрете го глумејќи однесување кое имитира стоматолошка посета со вашето дете глумејќи стоматолог а подоцна пациент.Зборувајте за тоа како стоматологот или асистентот ќе ви помогнат да се одржат забите на вашето дете здрави и како тие се грижат за деца.Реакцијата на вашето дете на неговата прва посета на стоматолог може да ве изненади.

Бебината прва посета

pediatric_clip_image036.jpg
За да се спречат проблемите со забите и да научите како да се грижите за забите на вашето бебе,ние ви препорачуваме да ја посетите нашата канцеларија кога ќе изникне првиот заб или не подоцна од првиот роденден на вашето дете.Бебешките заби се потребни за правилно џвакање,да учи да зборува,развивање на мускулите на вилицата и добра слика за себе. Кариесот кај многу млади деца предизвикува болка и може да доведе до инфекција.Грижејќи се за забите на вашето бебе може да спречите сериозно гниење на забите,охрабрете сопствена исхрана и осигурете иднина на здрави трајни заби. Ние препорачуваме и двајцата мама и тато да дојдат на првата посета на нивното бебе.Овој ран состанок е еден од најдобрите работи кои можете да ги направите за вашето бебе.Лекарот ќе ги испита неговите/нејзините заби,проверка за гниење,да биде сигурен дека забите растат по правилен распоред,да ги испита сите усни ткива за болести и да утврди правилен развој на вилицата.Ќе има огромен број на корисни информации дадени на семејствата за тоа како да ги четкаат забите на бебињата кога тие мрдаат,исхрана и како се однесува на растот на забите,мозокот и телото,и што да очекувате за време на никнувањето на забите.Ние ќе бидеме во можност да одговориме на сите ваши прашања и да ви помогнеме на вас и вашето бебе да станете задоволни со стоматологијат и нашата канцеларија. Во текот на овој состанок вие ќе научите како ефективно да ги чистите забите на вашето бебе започнувајќи со користење на газа или пешкир кога ќе се појави првиот заб и правилен начин на користење на детска сигурна четка за заби.Големината и стилот на четката за заби може да варира.Ние ќе ви помогнеме да утврдите кои продукти се правилни за вашето бебе.Ние ќе ве известиме кога треба да почнете да користите флуоризирана паста за заби или ако вашето дете може да има корист од други извори на флуроид. Многу родители се често загрижени за палецот и цуцла навиките и дали тие може да предизвикаат долгорочна штета.Ние можеме да понудиме неколку стратегии за тоа како да се спречат овие навики и да ве информираме за проблемите кои можат да настанат со долготрајно однесување на цицање. Во очекување сме да го запознаеме вашето семејство и дали се тие возбудени дека вие сте проактивни во здравјето и стоматолошката грижа за вашето бебе.Нашиот стоматолошки тим ќе ви се придружи во создавање на сигурна,позитивна и животна средина полна со љубов додека ги задоволувате потребите на вашите посебни мали.

Стоматолошка грижа за доенчиња

pediatric_clip_image037.jpgЗапочнете чистење на устата на вашето бебе со чиста влажна крпа.Избегнувајте да го носите бебето во кревет со шише,мала чаша или додека се дои.Оваа навика може да предизвика кариес посебно кога вашето бебе има заби,ако користи млеко,формула,сок или друга зашеќерена течност.Единствено вода треба да биде ставена во шишето или чашата ако вашето дете не може да заспие без него.Додека го доите вашето бебе,избришете ги забите со влажна крпа што побргу пред таа или тој да заспие и да престане да цица.Споделување на предмети како што се лажици,цуцли,четки за заби и играчки може да рашират шуплина која би предизвикала бактерии помеѓу старателот и бебето и помеѓу самите бебиња. Започнете навика на четкање два пати дневно кога првиот заб ќе изникне.Користете четки за заби со меки влакна дизајнирани за бебиња со вода или многу мала количина од не флуоизирана паста за заби.Флуоизирана паста за заби може да се користи кога вашето дете ќе може да плука.Консултирајте се со вашиот педијатар или детски стоматолог во однос на други извори на флуоридни додатоци за вашето бебе. Нормално е бебето да плаче додека му се четкаат забите.Бебињата исто така плачат кога се капат,облекуваат или пресоблекуваат.Бидете смирени и спокојни додека продолжувате да давате соодветна нега на забите на вашето дете. Со текот на времето тој/таа ќе го ценат вашиот нежно внимание за неговите/нејзините заби и ќе ви дозволат да ги чистите без да протестираат.

Детска стоматологија-Спречување на гниење на забите

Што е новоформирано гниење на заб?

Сега познато како Кариес во раното детство(ЕЦЦ),детското гниење на забите е резултат на бебиното заспивање со мајчино млеко или млеко,формула или сок во шише на нивните заби.Бебињата не се способни да ја исчистат заостаната течност во нивните усти. Поради шеќерот во формулата,млекото или сокот остануваат во допир со забите долго време во текот на ноќта или за време на дремка,забите можат брзо да изгнијат.Еве неколку совети за да се избегне кариес во раното детство:

 • " Четкајте ги забите на вашето бебе најмалку два пати дневно.
 • " Ставете го вашето дете во кревет со шише со обична вода,не млеко или сок.
 • " Престанете со нега кога вашето дете спие и избрешете му ги забите со чист пешкир.
 • " Обидете се да не му дозволите на вашето дете да шета користејќи шише или мала чаша со млеко или сок како цуцла.
 • " Започнете да го учите вашето дете да пие од чаша од прилика на шест месечна возраст.Планирајте да престане да користи шише најмалку од 12-14 месеци.
 • " Не ја топете цуцлата на вашето дете во мед или шеќер.
 • " Читајте,пејте или лулајте го вашето дете за да заспие како алтернатива на континуирано хранење.

Превенција на гниење на забите

pediatric_clip_image015.jpg

Што е флоурид?

Флуоридот е многу добар за забите.Флуоурид помага во зацврстување на забите и спречува гниење на забот.Сепак,премногу или премалку може да има негативни влијанија за забите.Прекумерно користење на флуорид во предшколска возраст кај децата може да доведе до флуороза,која е варовита бела или кафена спротивна на необоените постојани заби.Воопшто или малку флуорид нема да ги зајакне забите со цел да се спротистават на кариесот.Ако водата каде што живеете не содржи доволно флуорид, вашиот лекар може да препише дополнителни флуориди(флуорид капки или таблети) Во нашата канцеларија препорачуваме...
pediatric_clip_image017.jpg

Забите имаат потреба од калциум,фосфат и флуоирд.Здравата плунка ги содржи овие минерали,и со спојување на одредени плунковни протеини е способна да донесе биолошки-достапен калциум и фосфат на забната површина за време на процесот на деминерализација/реминерализација.Калциум и фосфат се познати по тоа што помагаат во:

 • " Зајакнување на забната глеѓ
 • " Зајакнување на забната глеѓ
 • " Заштита од киселина на забниот камен

МI PASTE содржи RECALDENT™ (CPP-ACP).Оваа технологија има уникатна способност да испорача биолошки-достапен калциум и фосфат,кога тие се најпотребни. MI Paste го приврзува калциумот и фосфатот до забната површина,забниот камен и околните меки ткива. RECALDENT™ (CPP-ACP) технологијата издава калциум и фосфат кога плунката на пациентот е киселина предизвикана од нормалниот дигестивен процес.

Состав:

 • " На база на вода,без шеќер актуелен крем со специјална мешавина на стилизирање,чистење и дентин тубула средства за запечатување.
 • " Пет вкусни мириса-диња,нане,јагода,тути фрути и ванила.

Едноставно за употреба:pediatric_clip_image018.jpg

 • "Употребување на PROPHY чаша: Се намачкува нежно слој од MI Paste како крајно полирање по вообичаената профилактика.Пациентот не мора да ја исплакне устата во моментот.

Што се стоматолошки пломби?

pediatric_clip_image022.jpg

pediatric_clip_image024.jpg

Стоматолошка пломба е акрилна-како матријал кој помага во заштита од гниење-предизвикуваат бактерии од џвакање на површината на задните заби.Ние ги засноваме нашите дијагнози и препораки за стоматолошките пломби во зависност од подложноста на пациентот на гниење на забот, и како забите биле обликувани кога првично биле формирани долж вилицата.Иако не постои одредена возраст на која пломбите се препорачуваат,често препорачуваме дека најдобро време да се стават е кога шест годишните катници(првите постојани задни заби) се појавуваат.

pediatric_clip_image025.jpgИсто така и една четка за заби со остри влакна не може да достигне се до вдлабнатините и каналите да се извадат остатоците од храна,бактерии и забен камен.

pediatric_clip_image026.jpgПломбениот матријал се лее во длабочините на каналите,пломбирајќи го гниењето кои предизвикува бактерии.Како функционираат пломбите?

Во многу случаи,скоро е невозможно за децата да ги чистат тенките длабоки и тесни канали на површината од нивните заби.Кога пломбата е поставена,површината од забот донекаде е истакната и измазнета.Не постојат повеќе места во делот на џвакање од забот каде влакната од четката за заби не можат да се достигнат или исчистат.Откако забниот камен може да се отсрани многу полесно и ефикасно,има многу помали шанси за гниењето да почне.

pediatric_clip_image027.jpgКиселина и бактерија во плунката
pediatric_clip_image028.jpgОтстранета киселина и бактерија
pediatric_clip_image029.jpg Флуоридна реакција со минерали
pediatric_clip_image030.jpg Глоѓ утврден преку реминерализација

Колку е животниот век на пломбите за заби?

Долговечноста на пломбите може да се менува.Пломбите кои остануваат на место од 3 до 5 години ќе се смеетаат за успешни;но сепак, пломбите може да траат многу подолго.Не е невообичаено да се видат пломби ставени уште во детството и сеуште неоштетени на забите како возрасни. Нашата канцеларија ќе ги прегледа пломбите на вашето дете за време на вообичаениот стоматолошки преглед и ќе ви препорача поправка или менување кога е потребно.
pediatric_clip_image031.gif

Кој заби би требало да бидат пломбирани?

Секој заб кој има карактеристики,кој можат да бидат исправени со пломба,и на тој начин го става забот на помал ризик во развојот на гниење,треба да биде пломбиран.Најчестите заби кој стоматологот треба да ги пломбира се детските "задни" заби,и од овие заби катниците се најчестите заби каде се ставаат забните пломби.Препораката за пломби треба да биде земена во предвид посебно за секој случај.

Која е процедурата за поставување на пломби?

Општо земено,процедурата опфаќа само една посета.Поставување на забни пломби може да биде многу лесен процес.Забот е исчистен,во добра состојба и исушен.Пломбата потоа се растекува на каналите на забот каде се стврднува со специјално плаво светло.Сите нормални активности може да се случат директно после закажаниот состанок.
pediatric_clip_image033.jpgВо нашата канцеларија се применуваат...
GC Fuji TRIAGE, револуционарна стаклна Ionomer фасадна и површинска заштита.

Работи во влажни полиња,пломбира над незрел глеѓ или не вдлабнати рани.Само-поврзување на GC Fuji TRIAGE со неговото високо флуоридно ослободување,создава силен,отпорен на киселина осигуран слој.

 • " Пломби и протекции на забниот глеѓ.
 • " Шест пати повеќе флоурид од кој било други пломби
 • " Ослободува флуорид се до 24 месеци за да помогне да се спречи гниење од киселина или бактерија
 • " TRIAGE бело е за целосно изникнати заби; TRIAGE розево нуди визуелен индикатор кој е идеален за нови изникнати катници.

 Колку е важно четкањето и конецот за заби откако ќе се постават пломбите?
Колку е важно четкањето и конецот за заби откако ќе се постават пломбите?

 • " Здравјето на забите е многу важно.Ако можеме да воведеме сега добри навики за четкање и чистење на забите со конец,тоа ќе биде основа за години и години во зрелоста”

Детска стоматологија - Стоматологија кај итните случаеви

pediatric_clip_image039.jpg


Ние сме достапни да се грижиме за забоболката на вашето дете. Ако тоа има болки, јавете се во нашата ординација и ние ке се потрудиме да го примиме вашето дете уште истиот ден. Телефонскиот број на кој може да се јавите доколку имате итен случај по завршувањето на работното време е 0038970341990. Имаме дежурен лекар во секое време. Еве неколу примери од итните случаи и неколку корисни совети за тоа што треба да направите.

Што да направам ако некој од постојаните заби на моето дете е расипан?

Веднаш контактирајте стоматолог. Времето е важен фактор кога станува збор за спасување на заб. Лоцирајте го забот и темелно исплакнете го со вода на собна температура. Држете го забот за коронката, а не за коренот и не го четкајте, туку придржувајте го со чиста газа. Доколку не можете да го наместите забот во забната шуплина, тогаш сместете го во сад со млеко (вода, доколку немате млеко). Веднаш дојдете во нашата ординација. Јавете се на бројот за итни случаеви, доколку е тоа по завршувањето на работното време. Шансите да се сочува забот се поголеми доколку се дејствува веднаш.

Што да направам доколку забот на моето дете е скршен или оштетен?

Контактирајте ја нашата ординација колку што е можно поскоро. Наша цел е да го спасиме забот и да ја спречиме инфекцијата. Исплакнете ја устата со вода и ставете ладна облога за да се намали отокот.

Што да направам доколку забот на моето дете е скршен или оштетен?

Контактирајте ја нашата ординација колку што е можно поскоро. Наша цел е да го спасиме забот и да ја спречиме инфекцијата. Исплакнете ја устата со вода и ставете ладна облога за да се намали отокот.
Што да направам доколку моето дете има забоболка?
Веднаш јавете се во нашата ординација да закажете преглед. Помогнете му на вашето дете да ја исплакне устата со ладна вода и применете компресија.

Проверете го забот за да утврдите дали има остатоци од храна. Исчистете ја темелно околината на забот. Исплакнете ја устата со топла солена вода и обидете се на тој начин да ги отстраните сите остатоци. Дадете му соодветен лек против болка и јавете се во нашата ординација за да закажете преглед.

Отоци

Доколку личноста има оток поради инфекција на забот, таа може да биде во ситуација која е опасна за животот, затоа треба веднаш да се обратите во болница по итна помош. Ставајте ладни облоги додека да посетите лекар. Јавете се во нашата ординација за итен преглед за да се утврди од каде потекнува инфекцијата и како да се третира.

Детска стоматологија - Ортодонција

pediatric_clip_image040.jpgОртодонција е гранка на стоматологијата со која се утврдува дијагнозата, превенцијата и третманот на забите. Техничкиот термин за овој проблем е "maloccusion" што значи "лош залак". Резултатите од ортодонскиот третман може да бидат убава насмевка, подобрување на здравјето на забите и подобрување на животниот квалитет на луѓето на секоја возраст. Ортодонските проблеми мора да бидат дијагностицирани пред почетокот на третманот. Правилната дијагноза вклучува внимателно проучување на фотографии, ренгенски снимки и мислењето на стоматологот. Вообичаено третманот трае од 3 до 6 месеци, во зависност од возраста и тежината на ортодонскиот проблем.

 Која е вистинската возраст за ортодонски третман?

Секое дете треба да добие ортодонска дијагноза до седумгодишна возраст. Ова овозможува рано откривање на потенцијалните проблеми. Одредени ортодонски дијагнози најдобро се третираат доколку се откријат на оваа возраст. Откако поголемиот дел од трајните заби се извадени, обично на 10-12 годишна возраст, па така сите потпорници се наместени.

Детска стоматологија - Бременоста и здравјето на забите

pediatric_clip_image042.jpgЗошто е ова толку важно за бебешките заби? За време на бременоста, нивото на женските хормони се зголемува и гингивитот е вообичаена појава. Доколку мајката има сериозни заболувања на непцата, тие може да се поврзат до појавата на ниска тежина при раѓањето или со предвремено родените деца. Во текот на бременоста почнуваат да се формираат коронки на бебешките заби и се оформува површината за џвакање. Урамнотежената исхрана и користењето на пренатални витамини помага да се развијат здрави заби. Лошата исхрана може да биде поврзана со расипувањето на забите. Бактериите кои ги предизвикуваат забните шуплини можат да се пренесат и врз фетусот, па затоа е многу важно пред породувањето да се намали забниот камен. Доколку сте бремени, незаборавајте редовно да го посетувате вашиот стоматолог и почесто да ги четкате забите. При породувањето, може да се пренесат бактерии и кога мајката го бакнува новороденчето. Стоматологот може да ви препорача употреба на хлорхексидин за плакнење на устата или производи кои содржат ксилитол.

Ксилитол

Оваа природна, нискокалорична замена за шеќерот може да го спречи пренесувањето на бактерии кои ја предизвикуваат забната шуплина од мајката на детето. Таа може да се најде во гумите за џвакање и во пастата за заби. Достапна е истотака и во форма на гранули и пеперминт. За повеќе информации обратете се кај вашиот стоматолог.

Подолу се дадени неколку совети кои ќе ви помогнат да го сочувате доброто орално здравје пред, за време на и по бременоста.

Пред бременоста

Направете стоматолошки преглед пред бременоста (доколку е тоа можно). На тој начин може професионално да ги исчистите своите заби, да ги испитате непцата и да откриете било каков орален проблем.

Грижа за забите во текот на бременоста

 • Кажете му на вашиот стоматолог (и лекар) дека сте бремени. Во првото тромесечје и во втората половина на второто тромесечје се препорачува да се избегнуваат стоматолошки третмани. Ова се критични моменти за растот и развојот на бебето, па затоа помудро е мајките едноставно да ги одбегнуваат овие постапките кои би можеле да влијаат врз растот на новороденчето. Сепак, рутинската стоматолошка контрола треба да се применува во текот на второто тромесечје. Сите изборни постапки треба да се одложат до породувањето.
 • Кажете му ги на вашиот стоматолог имињата и дозите од сите лекови кои ги земате, вклучувајќи лекови и пренатални витамини препишани од вашиот лекар, како и некои специфични лекарски совети кои ги имате добиено од некој лекар. Можеби ќе биде потребно стоматологот да го промени третманот врз база на овие информации. Одредени лекови, на пример тетраклицините можат да влијаат на развојот на забите на вашето дете и не треба да се земаат за време на бременоста.
 • Избегнувајте рендгенски снимки на забите за време на бременоста. Доколку таквите снимки се од суштинско значење (на пример во итен случај), стоматологот ќе биде крајно претпазлив и кон вас и кон новороденчето. Напредокот во технологијата направи рендгенот да биде многу побезбеден денес, отколку во изминатите години.
 • Не го прескокнувајте закажаниот преглег само затоа што сте бремени. Сега, повеќе отколку во било кое друго време, редовните прегледи на непцата се посебно важни затоа што бременоста предизвикува хормонални промени кои ве изложуваат на зголемен ризик од парадонтални болести и нежни непца кои лесно се раскрвавуваат - состојба наречена гингивит. Особено внимание посветете доколку забележите било какви промени на вашите непца во текот на бременоста. Доколку забележите крварење или пречуствителност на непцата разговарајте со својот стоматолог колку што е можно поскоро.
 • Одржувајте ја оралната хигиена за да се спречат или намалат здравствените проблеми.

Coping With Morning Sickness

 • Ако утринската мачнина ве спечува да ги исчеткате забите, променете го вкусот на пастата на забите во текот на бременоста. Побарајте од стоматологот да ви преорача некој бренд.
 • Исплакнете ја устата со вода или со специјална течност за плакнење на устата ако страдате од утринска мачнина и чести нагони на повраќање.

pediatric_clip_image044.jpg

Правилна исхрана за вашето бебе и вашите заби

 • pediatric_clip_image045.jpg" Избегнувајте засладени закуски.Желбата за благо е вообичаена за време на бременоста. Сепак, имајте на ум дека колки почесто грицкате нешто, толку се поголеми шансите за расипување на забите. Покрај ова, истражувањаата покажале дека бактериите кои го предизвикуваат расипувањето на забите се пренесуваат од мајката на детето, па затоа бидете внимателни што јадете.
 • " Јадете здрава и балансирана храна. Првите заби на новороденчето почнуваат да се развиваат веќе во третиот месец на бременоста. Здравата диета која содржи млечни производи, сирење и јогурт е добар извор на еценциални минерали кои се добри за развојот на вашето бебе, непцата и коските.

Еве некои предлози:

Обидете се да вметнете три групи на исхрана и пилалоци во вашата и во исхраната на вашето дете. Одберете некој од следниве предлози:

·         " Млечни производи со ниска масленост: Млеко со ниска масленост, јогурт со ниска масленост, сирењето во сендвичите нека биде со ниска масленост, моцарела со ниска масленост, урда со ниска масленост, чаша пудинг со ниска масленост.

·         " Овошје: портокали, грејпфрут, банани, јаболка, грозје, лубеници, јагоди или било кое друго сезонско овошје.

·         " Зеленчук: морков, домати, зелена и црвена пиперка, целер, брокула или карфиол (користете ги сите бои)

·         " Протеини: Сендвичи со мисиркино месо, посна шунка, посно печено говедско месо, путер од кикиритки, пилешлко или туна.

·         BREADS & " Леб и житарици: цело жито или пченичен леб, пита, мафни или крекери

·         " Пијалоци: Водата е секогаш добар избор. Ако повеќе сакате сок, изберете 100% тетрапак пакување со шише вода.

По породувањето

Доколку имате некави проблеми со непцата (вклучувајќи гингивит или тумор) за време на бременоста, посетете го стоматологот веднаш по породувањето за да направи целосно испитување на вашето дентално здравје.

Нашата ординација

imgimgimgimgimgimg

Повеќе...

Контакт информации

Адреса:
Огњан Прица 27/1
1000 Скопје, Македонија
Телефон: +389(0)2 2784380
Мобилен 1: +389(0)70 341990
Мобилен 2: +389(0)72 236114
Повеќе информации...

Накратко

Ние сме убедени дека во нашиот Центар за Естетска стоматологија и импланти "Д-р Благоевски" во Скопје ќе добиете висок квалитет на стоматолошки третмани и грижа на клиентите како никогаш досега. Нашите стоматолози нудат стручни стоматолошки услуги, вклучувајќи естетска стоматологија... Повеќе...