Периодонтика

Периодонтика (третман на заболување на непцата)

Периодонтоза е дел од стоматологијата кој се занимава со болестите на непцата. Болестите на непцата се некои од најчестите инфекции, но многу луѓе не се свесни дека ги имаат, затоа што постојат многу малку симптоми дека болеста напредува. Работи на кои треба да внимавате се крварење на непцата, чуствителни непца, лош здив и сл. Не се сомневам дека сте слушнале некои од термините: плакета, Калкулус, гингивит, периодонтито, парадонтална болест, заболување на непцата. Но, што значи се тоа? Мошне едноставно, заболувањето на непцата започнува кога плакетата и забниот камен се доволни за да се акумулираат во основата на забите. Бактериите во забниот камен водат кон инфекција на непцата (гингивит). Ако не се лекува инфекцијата се шири на ткивото и коските кои ги прицврстуваат забите, состојба која се нарекува периодонтит. Поради бактериските инфекции кои се поврзани со периодонтитот, забните абцеси исто така се честа појава. Постојат многу видови болести на непцата, кои спротивно на народните верувања имаат исто влијание икај младите и кај старите. И гените имаат свој удел тука, па затоа ако некој од вашето семејство има болки во непцата, тогаш појдете на преглед. Начинот на живот влијае на заболувањата на непцата. Добрата исхрана, особено витаминот Ц се добра поцетна точка. Пушењето е една од најдеструктивните работи, а пушачите секако дека ги губат забите многу порано од непушачите. Заболувањто на непцата може да се спречи и со добра орална хигиена и редовни стоматолошки посети. Откако ќе се востанови заболување на непцата потребен е соодветен третман. Во зависност од тежината на заболувањето, третманот може да содржи една од следниве постапки:

Во раните фази на заболување на непцата се третираат со отстранување на коренот од мртвото ткиво. Често се нарекува длабоко чистење, и обично се прави со вкочанување на непцата.

Чистење на забен камен

Чистењето на забниот камен е едноставно, во процедура која се одвива во ординанација.

Повеќето случаи на ранооткривање на заболувањето на непцата може успешно да се лекува користејќи едноставна метода со која не само што се спречува понатамошната штета, туку и се поправа веќе настанатата.

Понапредните заболувања бараат специјални техники за лекување. Ова обично вклучува операција на непцето и можно е востанување на дел од штетата која претходно заземала место.

Хирyргија за непца

Во понапредните стадиуми на заболување на непцата во која забниот камен акулира бидејки е длабоко во непцата ,може да се врши хируршки зафат за остранување на акумулацијата и да се спречи натамошен напредок на болеста.
Во случај како што е овој ,обемот и ефикасноста на постапката ке зависи од големината на проблемот

Коскена транспантација

Во најтешките случаи ,напредни заболување на непцата може да предизвика губење на коскената маса на вилицата , која може да доведе до сериозни проблеми ,вклучувајки загуба на заб. Штетата предизвикана од парадонтална болест е значајна , коска и регенерација на ткиво постапката мозе да биде потребна за да ги зачувате вашите заби.

Ако вашето заболување на непцето има напредок до тој степен што го изгубил коскениот матријал ,можно е да се поправи штетата со трансплантирање на коскена срж,со користење на синтетички или природни матријали .

Во текот на овој третман , др Василевски преку пречуствителноста на непцето ги остранува болестите кои се предизвикани од болести и инфекции. потоа тој ке стави во мембраната коскена срж и стимулација на протеините во ткивото за да му помогне на твоето тело природно да задрави и да ги регенеририа коските и ткивото.

/Periodontics_clip_image002.jpg

/Periodontics_clip_image004.jpg

Пред Регенерација

По Регенерација

 

 

Случај

 

Description: before

Description: after

Пред пресадување на меки ткива по пресадување на меки ткива

По пресадување

Периодотолозите не само што третираат болести на непцата , исто така третитраат и козметички третмани , покриваат рецесии за подобрување на формата и обликот на непцата за да се подобри твојата насмевка .

/Periodontics_clip_image011.jpg             /Periodontics_clip_image013.jpg

Ако се сомневате дека имате проблеми со непцата ,почетна точка е консултација со нашите парадонтоисти.

Description: gum disease x-ray

Description: healthy x-ray

Овој пациент има периодонтитис . Обрнете внимание на коскеното влошување и нерамното ниво на коските .

Здрави непца , коски

 

 

/Periodontics_clip_image017.jpg

Кои се знаци на болест на непцата?Непцата ретко заболуваат, особено кога се наоѓаат во рана фаза. Иако може да има невидливи знаци, некои од заедничките индикации за заболување на непцата се:
Непца кои крварат при четкање или чистење со конец
Непца кои црвенеат , отекуваат
Непца кои се оделуваат далеку од забите (исчезнуаат)
Гној (инфекција) на забите и непцата
Расклатени трајни заби или се разделуваат ( лебдат)
Промени во начинот кога вашите заби се вклопоуваат за џвакање
Постојано лош здив

/Periodontics_clip_image027.jpg

Што е разликата помегу гингивит и периодонтит ?Гингивитот обично му претходи на периодотисот . Сепак тоа е важно да се знае дека не сите генгивити напреднуваат во периодотитис .

/Periodontics_clip_image032.jpg


Кои се причините за парадонтална болест?На пример забниот камен е причина за парадонтална болест. Сепак и други фактори можат да придонесат за заболување на непцата. Тие вклучуваат : Хормонална пореметувања како тие што се јавуваат во текот на бременоста, пубертетот, менопаузата, како и месечната менструација- ги прави непцата почуствителни, што придонесува за полесно развивање на гингивитетот. Болестите можат да влијаат на состојбата на вашите непца . ова вклучува болести како што се ракот и ХИВ, бидејки се мешаат со имунолошкиот систем. Бидејки дијабетисот влијае на способноста на телото да користи шекер во крвта, пациентите со оваа болест се изложени на поголем ризик за развој на инфекции , вклучувајки ја и пародонтозалната болест. Лековите може да влијаат на оралното здравје , бидејки со некои се намалува протокоот на плунката, која има заштитен ефект на забите и непцата . Некои лекови ,како на пример антиконвулзивни лекови Dilantin and the anti-angina drug Procardia and Adalat може да предизвикаат абнормален раст на непцето .

 

Нашата ординација

imgimgimgimgimgimg

Повеќе...

Контакт информации

Адреса:
Огњан Прица 27/1
1000 Скопје, Македонија
Телефон: +389(0)2 2784380
Мобилен 1: +389(0)70 341990
Мобилен 2: +389(0)72 236114
Повеќе информации...

Накратко

Ние сме убедени дека во нашиот Центар за Естетска стоматологија и импланти "Д-р Благоевски" во Скопје ќе добиете висок квалитет на стоматолошки третмани и грижа на клиентите како никогаш досега. Нашите стоматолози нудат стручни стоматолошки услуги, вклучувајќи естетска стоматологија... Повеќе...