Општа стоматологија

Кариес

Кариесот настанува како резултат на расипување на забите. Расипување на забите е уништување на забната структура. Расипување на забите може да влије и на емајл (надворешниот слој на забот) и слој дентин на забот.

Расипување на забите се случува од храна која содржи јаглехидрати (шеќери и скроб), како што се леб, житарици, млеко, сок, овошје, колачи, бонбони се оставени на забите. Бактериите кои живеат во устата ја вараат оваа храна, претворајќи ги во киселини. Бактериите, киселината, остатоци од храна, и плунката се комбинираат за да се формира плак, који стоји до забите. Киселини во плоча раствораат емајл на површината на забите, создавајќи дупки во забите наречени шуплини или кариес.

Како се третира кариесот?

Кариесот се третира во голем број различни начини во зависност од степенот на расипување на забите. Ако распаѓање не е големо, распаднати дел на забот се отстранува со дупчење на заболениот дел и пополнување со смеса од порцелан или сложена смола.

Ако распаѓањето е обемно и кога е ограничена површина на останатата забна структура, круни ќе се користаат. Ако круната му е потребна на забот, распадната или ослабена областа на заб се отстранува и поправува и круна се поставува на остатокот од забот. Круни се направени од злато, порцелан, или порцелан фузиран кон метал.

Ако распаѓањето предизвикува нерв или пулпата на забот да умре, коренскиот канал ќе се обработи.

Терапија на коренскиот канал

Целта на терапија на коренскиот канал е да се подобри здравјето на вашиот оштетен заб. За време на третманот, пулпата се отстранува од вашите коренски канали преку мал отвор во круната. Тогаш каналите се чистат и дезинфицираат. Третманот може да опфати една или повеќе посети. Отворањето е направено во вашиот заб и сите постоечки пломби или распаѓања се отстранети. Тогаш вашиот стоматолог отстранува нездрава пулпа со мали, флексибилни инструменти.

На следниот преглед, ние ја стерилизираме внатрешноста на забот со што би се отстраниле бактериите. Во текот на обработување на коренскиот канал, користиме х-зраци за да осигураме дека сите заразени пулпи се отстранети и дека ѕидовите во внатрешноста на каналот се мазни.

За комплетирање на процесот, коренскиот канал и пулпна комора трајно се пополнети и затворени.

Конечно, на забот му е целосно вратена функција на џвакање. 

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

1. Ако празнина се оформи и ако премногу долго се одолговлекува со лекувањето, може да се проникне во коренот на пулпата, каде што инфекцијата може да се случи.

2. Кога коренот на пулпата ќе влије на овој начин, коренот може да стане загноен, предизвикувајќи оток и болка.

3. Еден дел од вашата забната глеѓ е отстранет за да се добие пристап до корен. Заболениот дел на коренот се отстранува.

4. Коренот е исполнет со пулпа од синтетички материјал и празнината е полна со амалгам или популнувачки материјал во облик на забот во боја.

007.jpg 
Бидејќи голем дел од забот треба да бидат отстранет со цел да се добие пристап на нервите, пост и израстоци се користат за да ја заменат недостасувачка структура по завршување на коренскиот канал.. Забот потоа се покрива со венец, со цел да се спречи фрактура.

 

Каква грижа следи по третманот?

Откако коренскиот канал третманот е завршен, треба да се размисли за следново::

  • Ронливост  -не-витален заб е повеќе кршлив од витален заб и повеќе е подложен на фрактури. Затоа, во повеќе случаи, ние препорачуваме вашиот коренскиот канал на заб да биде крунисан (ограничен) по третманот.
  • Губење на бојата  -може да забележите дека вашиот ретиран заб (особено предниот дел на забот) е подложен на промена во боја. Иако таа боја не е настаната од медицински проблем, можеби ќе бидете заинтересирани во белење на забот. Информирајте се за белеењето на забите се додека не одлучиме да поставиме корунки на забите.

Порцелански пломби

Во минатото, се создала празнина во забот што значи дека сте морале да ја пополните со гаден метал. Денес, естетската стоматологија разви порцелански пломби кои совршено одговараат на бојата на вашите заби што ви обезбедува ефективно, незабележливо оздравување.

  • Тие се естетски префинети и во многу висока побарувачка.
  • Тие бараат помалку од материјал на природниот заб да биде отстранет кога тие се поставуват,
  • Не содржат жива
  • Тие не се содржат топла и ладна температура колку што содржат метал пломбите и така се спречува расипување на чувствителност во забот.

Деновите на метални пломби се минато. Естетската стоматологија напреднала до точка каде пломбите сега можат да се исти со бојата на забите и на тој начин се речиси невидливи.

Пред

Потоа

008.jpg

009.jpg

Погледнете колку се убави овие заби после отстранување на старите пломби и нивна замена со порцелански пломби. Покрај подобар изглед, овие заби сега се поотпорни на фрактура. Хронична интоксикациа на жива може да даде симптоми како анксиозност, депресија, главоболка, метален вкус и губење на самодоверба. Не дозволувајте вашите стари пломби од жива да наштетат на вашита општа здравствена состојба!

Екстракции

Поголемиот дел од нашите напори се посветува на штедењето и враќање здравје на вашите заби, но постојат услови кога забот мора да се отстрани. Влошена пародонтолошка болест, тешко распаѓање, инфекција или апсцес, фрактура или импактирани заби. Екстракции се вршат со големо внимание за да се спаси коската за подршка и џвакачки ткива. На овој начин ние го заштитуваме максималниот дел од структури за да се овозможи подршка за поставување на импланти, мостови, парцијални протези, или протези.

Службите за итни случаи

Нашиот вреден и посветен тим ќе стори с? за да се излезе во пресрет на итни случаи во нашиот секојдневен распоред. За нашите редовни пациенти, имаме 24-часовна служба за итни случаи. Дали сте доживеле болка? Избегнувајте вистинска вонредна состојба ... закажете преглед уште денес!

X-зраци, Дигитално снимање и дијагноза

Како се дијагностицира распаѓањеy

Понекогаш можат да се приметат шуплини само со гледање на вашите заби, но за да се уочат шуплини во раните фази кога тие се многу мали, ние ги користиме стоматолошки истражувач, Х-зраци и интраорална камера. Стоматолошки истражувач наоѓа шуплини на површини на забите. X-зраци лоцираат шуплини помеѓу забите каде истражувач не можат да достигне.

Со помош на стоматолошки X-зраци може да се открие стоматолошки кариес (расипување на забите), пред да е видлив дури и на забар.

011.jpg

013.jpg

Во ова рендгенска снимка, темни дамки во соседните заби покажуваат проксимален кариес.

 

Интраорална камера

015.jpgНие користиме мали камери во големината на пенкало, наречени интраорални камери, кои ни помагаат јасно да ја видиме состојбата на вашите заби и непцата. intraoral cameras, to help clearly see the condition of your teeth and gums. 

Со оваа напредна технологија можеме да ги зумираме малите заболени области, пукнатини и метални пломби со екстремна прецизност. Колор слики направени со интраорална камерата се испраќаат на компјутерски екран и така јасно можат да се видат и дијагностицират проблемите со забите многу порано отколку со традиционална стоматолошка технологија. Бидејќи сликите се прикажуваат на нашите екрани, пациенти, исто така ќе бидат во можноста да видат области кои беа обработувани и со можност да стекнат подобро разбирање на стоматолошки процедури кои се изведуваат.  

Оралното здравје за сите!

Совршено чисти забите не можат да станат болни. Ова е причината зошто ние сме посветени на подобрување на орална хигиена за нашите пациенти.

Орална хигиена

Оралната хигиена е вештина на одржување на устата и забите чисти со цел да се спречат проблеми со забите и лош здив.

Целта на оралната хигиена е да се минимизираат било какви етиолошки агенти на болести во устата. Примарниот фокус на четкање и чистење со зебен конец е да се отстранат нечистотии и да се спречи формирањето на плоча. Плак се состои претежно од бактерии. Како што големината на бактериски плак се зголемува, заб е повеќе ранлив на забен кариес.

Грижа за лична хигиена се состои од правилно чистење на забите два пати дневно, чистење со зебен конец, чистење на јазикот, заштитни гуми за џвакање и орално плакнење

Чистење на забите

Чистењето на забите е отстранување на денталниот плак и забен камен од забите со цел да се спречи кариес, гингивит, и заболување на непцата. 018.jpg

Четката за заби може да се користи за отстранување на плак на повеќето површини на забите, освен од областа помеѓу забите. Кога се користи правилно, забниот конец го отстранува плакот од областите на кои може да се развие проксимален кариес. Друга дополнителна хигиена вклучуваа интерденталните четки, чепкалици и средство за плакнење уста.

Брз успех со интерденталните четки.

020.jpgЧистење на вашиот интерденталниот простор е одлучувачки бидејќи ова е местото каде кариес, а подоцна и периодонтитис може да се развие без да бидат забележани. Најефикасен начин за да се отстрани плак е со интерденталните четки кои вршат работа едноставно и нежно.Нивното користење секој ден води кон јасно намалување на крварење на непцата и лош здив по само неколку дена.

Препорака:
Вметнете ја интерденталните четка во секој интерденталните простор секој ден: во и надвор е се што е потребно. Не треба да се четка лево и десно. Кога ќе ја вметнете интерденталната четка во интерденталниот простор за прв пат, има често крварење и тоа понекогаш може да биде малку болно. Не грижете се! Вие не крварите бидејќи сте се повредиле, туку затоа што имате мали отворени рани кои се предизвикани од плак. Непца само крварат доколку тие се иритирани од премногу плак. Ако ја користите вашата интерденталните четка правилно, проблемот најчесто ќе се реши по само десет дена. Крварење кое што го имавте на почетакот, ќе исчезне.

Конец за заби

Употребата на стоматолошки конец е значаен елемент на оралната хигиена,откако ќе се отстрани забниот камен и остатокот храна останува заглавен помеѓу забите.Ова распаѓање на храна и забен камен предизвикуваат иритација на непцата, овозможувајќи на ткивото на непцето да искрвари полесно. За правилно интер-стоматолошко е препорачливо чистење на забите со конец најмалку еднаш дневно, по можност пред спиење, за да се спречи оддалечување на непцата,нивно заболување, и шуплини помеѓу забите.
022.jpg  
Препорака:
Секогаш чувајте го стоматолошкиот конец екстремно краток и поминувајте нежно напред и назад така да не предизвика повреда или мелење на пукнатината во забот.Восочен стоматолошки конец е префериран, главно бидејќи е полесно да ракуваш со него отколку со нормален стоматолошки конец.Истегнето го помеѓу вашиот показалец и палец.Потоа вметнете го помеѓу два заба и повлечете го конецот нагоре во правец на забите употребувајќи нежни назад и напред движења.

Чистење на јазикот

023.jpgСтоматолошките специјалисти препорачуваат секојдневна употреба на чистач на јазикот како суштински начин да се отстранат остатоците на кожата на јазикот, составен од голем број на бактерии,усни габички,распадната храна,мртви клетки, кои сите заедно предизвикуваат лош здив(така наречен халитоза) и може да влијае на здравјето на забите и непцата(расипување на забите,гингивит и периодонтитис).Протеински богати површини од јазикот се заслониште на највисоко количество на бактерии зајакнати во усната празнина.Тоа ја објаснува најголемата важност на темелното чистење на јазикот со соодветно дизајниран чистач на јазик.

Нега на непцата

Масажа на непцата генерално се препорачува за добро орално здравје.Конецот е препорачан најмалку еднаш дневно,по можност пред спиење, за да се спречи оддалечување на непцата,нивно заболување, и шуплини помеѓу забите.

Орална иригација (перење)

Нашите стоматолози препорачуваат орална иригација како одличен начин за навистина чисти заби и непца.Оралното перење го постигнува тоа што четките за заби и конецот за заби не може да го постигне, 3-4 милиметри под непцето,така да забниот камен и плакета и произлезените напредни заболувања на непцата да не се појават одново.

Корисна храна и пијалоци

Некоја храна може да заштити од кариес. Храната која им помага на мускулите и коските исто така им помага на забите и непцата.Лебот и житариците се богати со витамин Б додека овошјето и зеленчукот содржат витамни Ц,од кои и двете придонесуваат за здрави непца.Посно месо,риба и живина обезбедуваат магнезиум и цинк за забите.

Флуроид е примарен стоматолошки заштитник против кариес.Флуроидот ја прави површината на забите повеќе отпорна на киселини за времен на процесот на реминиерализација.Пиење на флуоуризирана вода се препорачува од некои стоматолошки професионалци,додека другите велат дека користењето на паста за заби само е доволно.Млекото и сирењето се исто така богати со калциум и фосфат,и исто така можат да ја поттикнат реминерализацијата.Сите храни го зголемуваат производството на плунка,и откога плунката која содржи амортизирани хемикалии тоа помага да се стабилизра ph вредноста до приближно 7 (неутранлно) во устата.Храната богата со растителни влакна исто така може да помогне да се зголеми протокот на плунка.Без шеќер мастиката за џвакање го поттикнува производството на плунка, и им помага за чистење на површината на забите.

 Штетна храна

Шеќерите се најчесто поврзани со забниот кариес.

За здравјето на забите,зачестеноста на прилив на шеќер е многу поважна отколку износот на шеќер кој е конзумиран.Во присуство на шеќер и други јаглехидрати,бактериите во устата произведуваат киселини кој можат да деминерализираат глеѓ,дентин,цемент(заб).Колку почесто забите се изложени на оваа околност,толку е поверојатно забниот кариес да се случи. Затоа,се препорачуваат минимални ужини,бидејќи ужините создаваат континуирано снабдување со исхрана за киселини-создаваат бактерии во устата.Исто така,разџвакана и леплива храна( како суво овошје или бонбони) имаат тенденција да се лепат на забите подолго,и според тоа се најдобро изедени како дел од оброкот. Четкање на забите по оброците е препорачливо.За децата е најдобро ограничување на зачестеноста на конзумирање на пијалоци со шеќер,и недавање на бебињата шише за бебе во текот на спиењето.На мајките исто така им се препорачува да избегнуваат да споделуваат прибор и чаши со своите деца за да се спречи пренесување на бактериите од устата на мајката.

Пиењето зашеќерени безалкохолни пијалоци во текот на денот го зголемува ризикот од огромен забен кариес.

Други превентивни мерки

Употребата на стоматолошки пломби е средство за превенција.Пломбите се тенки пластични-како слоеви закачени на џваканата површина на катните заби.Овој слој го спречува таложењето на забен камен во длабоките жлебови и на тој начин го спречува создавањето на дупка и пукнатина на кариес,најчеста форма на забен кариес.Пломбите се вообичаено притиснати на забите на децата,кратко време по избивањето на катните заби.Постарите луѓе може исто така да имаат корист од употребата на стоматолошки пломби,но нивната стоматолошка историја и веројатноста од појава на кариес обично е земена во предвид.

Флоурид терапијата  често се препорачува за заштита од забен кариес.Било демонстрирано дека водната флуоридација и флуоридните додатоци ја смалуваат зачестеноста на забниот кариес.Флуорид помага да се спречи распаѓање на забот преку поврзување на хидрокциапатит кристали во глеѓ.Обединетиот флуорид го прави глеѓот поотпорен на деминерализација,и како резултат на тоа,отпорен на гниење.Актуелен флуорид е исто така препорачан за заштита на површината на забите.Ова може да опфаќа флуоридна паста за заби или средство за плакнење на устата.. Нашите стоматолози вклучуваат примена на актуелни флуоридни решенија како дел од вообичаените прегледи,кој помага во процесот на реминерализација.

Реминерализација

  • " Ако киселините можат да бидат создадени објективно и калциумот и фосфатите повторно се враќаат на забот во големи количини тогаш тие ќе почнат да се распострануваат назад во забот и ќе предизвика реминерализација.
  • " Плунката игра огромна улога во овој процес така што ја амортизира киселината и ги воведува минералите на забната површина.
  • " Додавањето на флоурид во техниките на оралната хигиена за перење на устата и пастите за заби може да предизвика да флоуридот да биде превземен од забот и обединет во неговата структура.Новата забна структура со додаден флоурид е всушност посилна отколку оргиналната забна структура.

Генгигел

024.jpgGengigel® за високо квалитетна секојдневна грижа за твојата уста и непца.Генгигел е биолошки гел за заштита на устата и непцата,плакнач на уста заснован на хијалуронска киселина,која обезбедува активна заштита од заболување на непцата и дава придонес за приодно лекување на воспалените и оштетените ткива во устата.

Друго

026.jpgПушењето и џвакањето на тутун се двете тесно поврзани со многукратни стоматолошки болести.Редовно повраќање,гледано во булемични,исто така предизвикува значајни оштетувања.

Исплакната уста или устно плакнење ја подобруваат оралната хигиена.Стоматолошките гуми за џвакање претендираат да го подобрат здравјето на забите.

Исплакната уста или устно плакнење ја подобруваат оралната хигиена.Стоматолошките гуми за џвакање претендираат да го подобрат здравјето на забите.

Здравјето на забите е многу важно.Ако можеме да влееме навики на добро четкање и конец сега,тоа е основата за години и години во зрелоста.”

 

Нашата ординација

imgimgimgimgimgimg

Повеќе...

Контакт информации

Адреса:
Огњан Прица 27/1
1000 Скопје, Македонија
Телефон: +389(0)2 2784380
Мобилен 1: +389(0)70 341990
Мобилен 2: +389(0)72 236114
Повеќе информации...

Накратко

Ние сме убедени дека во нашиот Центар за Естетска стоматологија и импланти "Д-р Благоевски" во Скопје ќе добиете висок квалитет на стоматолошки третмани и грижа на клиентите како никогаш досега. Нашите стоматолози нудат стручни стоматолошки услуги, вклучувајќи естетска стоматологија... Повеќе...